Is het mogelijk te investeren in vastgoed met weinig geld?

17-11-2018 | R. Mulder

Investeren in vastgoed met weinig geld. Niet genoeg geld hebben om vastgoed te kunnen kopen, al dan niet met behulp van een bank, maar wel willen profiteren van de voordelen van vastgoed? Investeren in vastgoed met een beperkt budget is zeker mogelijk. In dit artikel ga ik daar wat dieper op in. Daarnaast geef ik wat meer algemene informatie over vastgoed. 

Sparen op de traditionele bankrekening levert momenteel niet zoveel op omdat de rente nog steeds historisch laag is. De verwachting is niet dat dit snel gaat veranderen. In het artikel ‘vastgoed als alternatief spaarrente’ ben ik daar al eens dieper op ingegaan.  

Voordelen van beleggen in vastgoed

Er zijn meerdere voordelen van investeren in vastgoed. Vastgoed kent traditioneel gezien een hoog rendement. De opbouw van het rendement in vastgoed is tweeledig. Aan de ene kant heb je directe inkomsten door het geld dat je met de huurinkomsten verdient door verhuur van de panden. Aan de andere kant heb je de indirect inkomsten die zich pas later uitbetalen, namelijk de waardestijging van de panden. Deze inkomsten betalen zich uit op het juiste moment van verkoop. Door de combinatie van verhuurinkomsten en verkoopopbrengsten is er een mogelijke flinke winst te behalen. Vastgoed is tastbaar en stijgt met de inflatie mee (zowel huurprijzen als waarde van de panden) door de jaren heen, in tegenstelling tot spaargeld. Spaargeld wordt daardoor juist minder waard, zeker ten opzichte van de lage rentes momenteel.  

Hoe investeren in vastgoed met weinig geld 

Een van de nadelen van investeren in vastgoed is het hoge startkapitaal dat benodigd is. We hebben het al gauw over tonnen. Met bijvoorbeeld enkele tienduizenden euro’s is het dan ook nagenoeg onmogelijk op eigen kracht te investeren in vastgoed. Er zijn echter wel wat mogelijkheden om te investeren in vastgoed. Deze mogelijkheden heb ik voor u op een rijtje gezet. 

Lenen bij een bank 

Het eerste waar iedereen aan denkt is lenen bij de bank. Dit is ook zeer zeker mogelijk, mits je een goed verhaal hebt. Mocht de bank al overstag gaan, dan zal de bank in vele gevallen een eigen inleg vereisen van minimaal 30%. Dit is vanwege het afbreukrisico dat banken zien op een investering in vastgoed. Door de eigen inleg, is het risico gemitigeerd tot een acceptabel niveau voor de bank. De bank krijgt immers als eerste het geld op de investering terug. In de praktijk blijkt deze mogelijkheid dan vaak niet te lukken om verschillende redenen zoals het zien van te veel risico door de bank, niet genoeg inbreng van geld, et cetera. 

Lenen van familie of vrienden 

Een optie die je maar moet willen, lenen van een familielid of een vriend die vermogend is. Ik kan me voorstellen dat de voorkeur in eerste instantie bij de bank ligt. Het is namelijk niet zomaar iets om te vragen. Mocht je het persé willen, wees je ervan bewust dat gebleken is dat hier vaak ruzies door ontstaan. Leg in ieder geval de afspraken van de overeenkomst van de lening heel goed vast op papier. Enkele voorbeelden hiervan zijn de rechten en de plichten van zowel kredietverstrekker, maar ook je eigen rechten en plichten. De rente die betaald moet worden, in wat voor termijnen deze rentesom betaald moet worden, et cetera. Het is raadzaam dit soort overeenkomsten met behulp van notaris tot stand te laten komen. 

Kopen in onverdeeldheid 

Mocht het met de bovenstaande twee mogelijkheden niet lukken, dan kun je overwegen te ‘kopen in onverdeeldheid’. Simpel gezegd koop je het betreffende pand waarvan je dan niet de volledige eigenaar wordt. Zo kun je bijvoorbeeld voorstellen eerst maar voor 60% eigenaar te worden en de overige 40% bij de huidige eigenaar te laten. Daarop wordt een afspraak gemaakt wanneer het restdeel, eventueel in delen, overgedragen wordt. Je bent pas volledige eigenaar als alle delen overgedragen zijn.  Deze optie is aantrekkelijk omdat je wel direct inkomsten hebt uit huur, eventueel naar evenredigheid van het aandeel dat je bezit. Met de inkomsten die hieruit voortvloeien is het mogelijk het resterende deel van het beleggingspand af te kopen. 

Investeren in vastgoed zonder eigenaar te zijn 

Mochten bovenstaande mogelijkheden toch geen optie zijn, dan is het ook mogelijk te investeren bij Domus Invest. Zo geniet u wel van de voordelen van het rendement dat er in vastgoed gemaakt wordt en heeft u op deze manier wel de lusten, maar niet de lasten.  

Voor meer informatie om te investeren in vastgoed, zonder genoeg vermogen te hebben om zelf te kopen, ga naar de productenpagina voor uitgebreide informatie over de verschillende producten van Domus Invest.  

Ga naar productinformatie


Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies accepteren